Bewonerscommissie Woongroep Krugerstraat stelt zich voor

Bewonerscommissie Woongroep Krugerstraat heeft zich aangesloten bij HYA. We stellen hen graag voor. Zij vertellen waarom zij het als woongroep belangrijk vinden om een bewonerscommissie te zijn én om aangesloten te zijn bij HYA.

Sinds mei 2021 bestaat de bewonerscommissie ‘Woongroep Krugerstraat’. Deze is opgericht door drie bewoners van een woongroep in de Krugerstaat in de Amsterdamse Transvaalbuurt. Dit pand bestaat uit vier verdiepingen waar sinds eind jaren ’70 de van oorsprong zes verschillende appartementen zijn opengebroken om er een gedeelde woonstructuur in te vestigen. Deze bijzondere woonstructuur bestaat vandaag, ruim 40 jaar later, nog steeds.

Een internationaal gezelschap

Momenteel telt de woongroep zeven bewoners. Rieke woont er sinds 2011 en is een van de leden van de bewonerscommissie. Karoline woont er sinds 2015 en is ook actief lid. Jip is het derde lid van de commissie, zij woont er sinds 2019. De woongroep op de Krugerstraat bestaat uit een internationaal gezelschap tussen de 30 en 40 jaar, de bewoners zijn voornamelijk werkzaam in de culturele sector. Zij delen een keuken, woonkamer, meerdere badkamers en hebben verder ieder een eigen woongedeelte. Op spontane basis wordt er samengeleefd, ontbeten, koffiegedronken, gedineerd, een film gebeamed of een potje dobbel gespeeld.

De leden van bewonerscommissie Woongroep Krugerstraat in hun woonkamer (v.l.n.r): Karoline, Jip en Rieke (dec 2021).

Aparte bureaucratische positie

De wil om een bewonerscommissie op te richten en zich bij HYA aan te sluiten, komt mede door de druk die sinds vorig jaar is komen te liggen op woongroepen omdat ze een aparte bureaucratische positie kregen binnen Ymere en de Gemeente Amsterdam. Daarnaast hoorde de woongroep dat de gemeente Amsterdam in samenwerking met alle woningcorporaties aan de slag ging met het recht op coöptatie (zelf huisgenoten mogen uitzoeken). Gelukkig heeft Woongroep Krugerstraat nu alle feiten duidelijk kunnen maken, zodat zij het coöptatierecht blijven houden.

Ook was onderhoud een belangrijk thema binnen de woongroep en daarmee ook een reden om aan te sluiten bij HYA. Bij onderhoud in een pand waar de huurders ruim 40 jaar wonen, komen allerlei soorten renovaties en investeringen in zuinigere infrastructuur aan bod.

Gesterkt door HYA

Woongroep Krugerstaat voelt zich gesterkt door HYA in hun recht als huurders binnen de woongroep-structuur. De woongroep krijgt tevens veel informatie over problemen en mogelijkheden binnen Ymere, dankzij het bijwonen van de bewonerscontactavonden. Zo weet ze nu beter hoe je bepaalde verzoeken moet communiceren naar Ymere. BC Woongroep Krugerstraat wil andere woongroepen die bij Ymere huren dan ook zeker aanbevelen zich bij HYA aan te sluiten!

Lees hier hoe je zelf een bewonerscommissie op kunt starten

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief