Eenmalige huurverlaging 2021

Een deel van de huurders met een sociaal huurcontract en een laag inkomen kan in 2021 eenmalig een huurverlaging krijgen. Dit heeft de regering bekend gemaakt. Als u als Ymere-huurder voldoet aan de voorwaarden, krijgt u de huurverlaging waarschijnlijk automatisch. U hoeft daar niets voor te doen.

Bron van dit bericht is een nieuwsbericht van Ymere (dit bericht is hier een licht bewerkte versie van) en de Kamerbrief van de minister.
Let op: op 5 januari is een aanvulling/update gepubliceerd over dit onderwerp door HYA. Lees hier: Hoge huur en laag inkomen: vraag NU verlaging aan.

Waarom een eenmalige huurverlaging?

Er zijn mensen die in een sociale huurwoning woning wonen en een huur betalen die te hoog is voor hun inkomen. Zij kunnen daardoor in de financiële problemen komen. Deze huurders kunnen in 2021 een eenmalige huurverlaging krijgen. Dat is goed nieuws voor deze huurders.

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan krijgt u bericht van Ymere

Of u in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging in 2021 hangt af van: uw huur, uw inkomen en de samenstelling van uw huishouden. Op het plaatje hieronder ziet u wat de precieze voorwaarden zijn. Als u in aanmerking komt, dan krijgt u in maart 2021 hoogstwaarschijnlijk automatisch bericht van Ymere. U hoeft zelf niets te doen. Ymere kijkt of u aan alle voorwaarden voldoet. Of u met uw inkomen voldoet aan de voorwaarden en met hoeveel mensen u in huis woont, hoort Ymere van de Belastingdienst. Hoeveel huurverlaging u precies krijgt, hangt af van de hoogte van uw netto huurprijs.

huurverlaging

Bron: Ymere

Voldoet u aan de voorwaarden, maar krijgt u in maart geen bericht van Ymere?

Ontvangt u in maart geen bericht van Ymere? Misschien voldoet u toch niet aan de voorwaarden. Het kan zo zijn dat uw netto huur toch lager is dan de netto huur die in de voorwaarden staat en/of dat uw inkomen volgens de Belastingdienst niet voldoet. De Belastingdienst kijkt namelijk naar het inkomen dat u had in 2019. Wat nu als uw inkomen in 2020 of 2021 is gedaald? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging. Huurders die geen voorstel krijgen en wel kunnen aantonen dat zij minimaal zes maanden een laag inkomen hadden, kunnen zelf de huurverlaging aanvragen. Corporaties zijn namelijk verplicht om deze huurverlaging toe te passen. Op de website van Ymere komt in april te staan hoe je het zelf kunt aanvragen.

Snelle samenvatting:

      • Als u in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging, dan krijgt u van Ymere in maart 2021 vanzelf bericht van Ymere. U hoeft zelf niets te doen.

      • Ontvangt u in maart geen bericht van Ymere? Dan kan het zo zijn dat uw netto huur toch lager is dan de netto huur die in de voorwaarden staat en/of dat uw inkomen volgens de Belastingdienst niet voldoet. Is uw inkomen vanaf 2020 gedaald? In dat geval kunt u de huurverlaging zelf aanvragen. Op de website van Ymere staat hoe dit moet.

Belangrijk

  • Is uw netto huur lager dan € 633,25? Dan komt u zeker niet in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging.
  • Huurders in de vrije sector komen niet in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging. Deze eenmalige huurverlaging geldt alleen voor huurders in een sociale huurwoning. Behalve als huurders op kamers wonen.
  • De Belastingdienst geeft niet aan Ymere door wat uw precieze inkomen is. Ze horen alleen of uw inkomen voldoet aan de voorwaarden en met hoeveel personen u in huis woont.

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief