Wij zijn blij dat er eindelijk wordt geluisterd naar de zorgen van huurders en huurdersorganisaties. Wij voeren al maanden campagne voor lagere huurverhogingen en bestaanszekerheid voor álle huurders.
Onze campagne tegen hoge huurverhoging was en is er voor iedereen die huurt – ook voor mensen in de middenhuur en vrije sectorwoningen. Want ook daar wonen veel mensen die het al tijden financieel niet meer trekken. Zij vallen buiten de huurbevriezing. Terwijl ook zij soms moeten kiezen tussen de huur, zorgkosten of boodschappen. Betaalbaar wonen moet voor iedereen bereikbaar zijn – niet alleen voor een deel van de huurders.
De corporaties luiden de noodklok
Op dit moment klinkt er vanuit de woningcorporaties een luid signaal: deze huurbevriezing zet grote investeringen in de volkshuisvesting onder druk. Zo waarschuwt Aedes-voorzitter Liesbeth Spies:
“Als deze plannen doorgaan, kunnen de Nationale Prestatieafspraken die we met het kabinet maakten over onze investeringen de prullenbak in. Zonder huurverhoging in 2026 verdampt tot 2030 maar liefst €26 miljard aan investeringscapaciteit. Dit betekent dat de nieuwbouw van 90.000 huurwoningen of de isolatie van 750.000 bestaande woningen niet doorgaat.”
Dat is en blijft zorgwekkend. Want er is nu zeker dringend behoefte aan nieuwe, duurzame en betaalbare woningen. Als huurdersorganisaties begrijpen wij deze zorgen van de corporaties erg goed.

Luister naar huurders
Te weinig geluisterd naar huurders
Tegelijkertijd moet ook eerlijk worden gezegd: er is te lang te weinig geluisterd naar het andere geluid – dat van huurders. Dat blijkt onder andere uit het feit dat de Woonbond uit de onderhandelingen over de jaarlijkse huurverhoging stapte.
“Als de beloofde bestaanszekerheid nog iets waard is, dan accepteert de Kamer geen huurverhoging boven de inflatie,” aldus de Woonbond.
En daar werd niet op gereageerd. Er werden torenhoge huurverhogingen afgesproken voor 2025.
SHY pleit voor samenwerking
Wij hebben steeds gezegd: laat huurders en woningcorporaties sámen optrekken naar Den Haag om te pleiten voor meer financiële ruimte voor de volkshuisvesting. Samen optrekken tegen die belachelijke ATAD (Anti-Tax Avoidance Directive) en vennootschapsbelasting voor corporaties. Dit zijn onnodige belastingen voor corporaties en ze zorgen ervoor dat er minder geld is voor betaalbare woningen. De grote opgaven die er liggen – van nieuwbouw tot verduurzaming – zijn erg belangrijk, maar de kosten mogen niet eenzijdig op het bordje van de huurders komen te liggen.
Samen met Ymere hebben we op 30 oktober 2024 hierover een brief gestuurd aan de minister. Maar toen het moment daar was om huurverhogingen vast te stellen, werd wel gekozen voor forse verhogingen – ook door Ymere.
Onze campagne gaat door
Wij voeren al maanden campagne. Niet tegen corporaties, maar vóór eerlijke huren en een eerlijk huurbeleid.
En met succes: de huurbevriezing voor sociale huurders is een belangrijke stap in de goede richting. Maar we hadden graag gezien dat corporaties hand in hand met huurdersorganisaties hadden gestreden voor structureel meer geld voor volkshuisvesting. Dan kunnen de woningen gebouwd en verduurzaamd worden zonder dat de huurders extra moeten betalen. Die samenwerking is volgens ons nog steeds nodig. Onze uitgestoken hand blijft er.
Onze campagne verandert nu van toon, maar is nog niet voorbij. Op 28 mei bieden wij onze petitie aan:
Tegen hoge huurverhogingen, voor eerlijke huren – voor álle huurders.
Doe mee, blijf u uitspreken. Want samen krijgen we beweging in het huurbeleid. Wij willen als huurders dan ook samen met de corporaties strijden voor eerlijke compensatie voor de corporaties.
- Dit stuk is ook geplaatst op de website van SHY