Na lange onderhandelingen nu betere regeling voor Ymere huurders met loden leidingen

“Huurders krijgen huurkorting of 500 euro als ze te veel lood in hun leidingen hebben en om te bewijzen dat ze lood in de leiding hebben, mogen ze zowel een test van Ymere als van een ander geaccrediteerd bureau laten zien”, vertelt Peter Weppner. Hij is voorzitter van de huurdersorganisatie Huurders Ymere Amsterdam (HYA), de stichting die al ruim anderhalf jaar onderhandelt met wooncorporatie Ymere om ervoor te zorgen dat er beter om wordt gegaan met huurders die het giftige lood in hun leidingen hebben. De betere deal is er. Nu moet de Belastingdienst de regeling nog goedkeuren.

Dit is een persbericht van Huurders Ymere Amsterdam

Loden leidingen moeten zo snel mogelijk worden verwijderd, dat vinden zowel HYA als Ymere. Maar het lukt Ymere lang niet altijd om binnen een redelijke tijd na de melding de leidingen te verwijderen. En dan moeten huurders gecompenseerd worden. Daarvoor was een regeling afgesproken. Daar had HYA wel nog wat op aan te merken en dus gingen ze opnieuw in onderhandeling. Nu is er een nieuwe en betere deal gemaakt. Het wachten is nog wel op de Belastingdienst. Zij moeten het goedkeuren dat huurders 500 euro belastingvrij krijgen. Als dat gebeurt is dit de deal:

  • Ymere-huurders waar meer dan 10 microgram lood of meer per liter kraanwater is geconstateerd, kunnen kiezen: een eenmalige vergoeding van netto € 500,- of tijdelijk 60% huurkorting.
  • Ymere-huurders waar tussen de 5 en 10 microgram lood per liter kraanwater is geconstateerd en waar is vastgesteld dat er loden leidingen aanwezig zijn, kunnen kiezen: een eenmalige vergoeding van netto € 500,- of tijdelijk 40% huurkorting.
  • De huurkorting gaat in sommige gevallen met terugwerkende kracht in. Dat is in elk geval zo, als er meer dan 10 microgram lood per liter lood in het kraanwater is geconstateerd en dit is gemeld bij Ymere.

€ 500 belastingvrij

“Als je huurtoeslag krijgt, heb je vaak niet veel aan een huurkorting”, legt Weppner van HYA uit. “Daarom hebben we dit uit onderhandeld: mensen mogen kiezen voor eenmalig een belastingvrij bedrag van 500 euro. Dat wordt gezien als schadevergoeding, niet als inkomsten. Zo kunnen ook de huurders met de krapste beurzen worden gecompenseerd zonder dat ze er belasting over moeten betalen of worden gekort op hun toeslagen.” HYA gaat ervan uit dat de Belastingdienst geen bezwaren heeft tegen de regeling.

Volhardendheid

Het feit dat niet alleen de testen van Ymere als bewijs dienen voor te veel lood in de leidingen, maar ook die van andere bureaus, ziet HYA ook als een positief resultaat. Weppner: “Daar hebben we heel wat brieven over geschreven en gesprekken over gevoerd. We zijn daarin zeer kundig ondersteund door Stichting !Woon. Dit onderhandelingsresultaat vinden we positief. Eerlijk gezegd zijn we best trots op het resultaat. Dankzij onze volhardendheid is er een betere regeling gekomen voor huurders. Hiermee hoopt HYA dat huurders geen juridische procedures meer hoeven te voeren om hun recht te halen.”


Meer weten:

Ymere loden leidingen

Weppner in gesprek met AT5 in 2020.

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief