Studio’s op een toplocatie

Op 8 januari gaf Ymere een feestje ter ere van de oplevering van 133 sociale huurwoningen aan de noordoever van het IJ.

“Ik vind het geweldig dat het Ymere is gelukt om hier 133 sociale woningen te bouwen”. Aan het woord is wethouder Laurens Ivens. We staan in een feesttent naast twee gloednieuwe appartementencomplexen. Vandaag is de feestelijke opening. De woningen zijn allemaal al verhuurd. Het complex staat op een toplocatie, drie minuten lopen vanaf de pont naar het centraal station. ‘Het gouden randje’, noemt Ivens de plek. Hij is erg enthousiast, ook over de compacte woningen zelf (het zijn studio’s tussen de 29 en 42 m2). “Er is over nagedacht. Het uitzicht is groots. Het is dat ik een gezin heb en dat ik net boven de sociale huurgrens zit, anders had ik er wel willen wonen,” grapt de wethouder.

Sociale huurwoningen Amsterdam

Rondleiding

Vlak voor dit moment is er een rondleiding geweest met directievoorzitter Karin Laglas, de wethouder en nog een aantal notabelen. Omdat de HYA-afvaardiging niet bij deze notabelen bleek te horen, regelden zij snel een eigen rondleiding met sociaal wijkbeheerder Arthur Baars. Dat bleek een schot in de roos. Baars gaf een mooie rondleiding door het gebouw en liet ook een woning van binnen zien. Binnen deze woning stond Birgitte Borsch HYA te woord.

“Deze woning wordt binnenkort verhuurd. Hij is de afgelopen tijd gebruikt als een soort van huiskamer voor de 40 mensen die via HVO-Querido binnen zijn gekomen en hier de kans krijgen om zelfstandig te wonen in community verband”, vertelt Borsch. Zij is community builder voor Community Living Overhoeks.

huurwoning overhoeks

Weinig parkeerplekken

De woning is mooi, licht en open. Maar wel klein. Er is geen aparte slaapkamer. Die zijn er helemaal niet in de appartemententorens. Het zijn allemaal studio’s. Ook heeft niet elke woning een parkeerplaats. Alleen de wat duurdere woningen hebben die. In totaal zijn er 34 parkeerplaatsen voor de bewoners. Wel heeft elke woning de mogelijkheid om zijn fiets ondergronds te stallen en je kunt een plek huren voor je scooter, e-bike of scootmobiel. En natuurlijk hebben alle woningen een berging. Dat is ook wel nodig bij de kleine appartementen, zegt de wijkbeheerder. Ook hij is enthousiast over de woningen. “Het ziet er allemaal mooi uit.  En ze staan op een geweldige plek.”

sociale huurwoning amsterdam

Meer woningzoekenden blij

Aan die mooie locatie refereert Ymere directievoorzitter Karin Laglas ook in haar speech in de feesttent: “Wat ben ik trots op wat we hier gemaakt hebben. Eigenlijk zouden we hier voor de helft koopappartementen en voor de helft sociale huur maken. Althans volgens het plan dat ooit de competitie voor deze plek won. Het is ons gelukt dat te veranderen in volledig sociale huur. En doordat we gekozen hebben voor compacte appartementen hebben we er ook nog eens fors meer kunnen maken dan eerst gedacht. Daarmee kunnen we meer woningzoekenden blij maken met een betaalbaar nieuw huis. En dat vlakbij de Van der Pekmarkt en het park langs het IJ en op drie minuten met de pont vanaf het centraal station.”

Na de speech wordt de nieuwe naam van het complex onthuld. De appartementen zullen De Berend heten. We proosten op mooie kleine woningen op een gouden randje van Amsterdam.

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief