Wooncoöperatie Copekcabana beheert zelf twee huizenblokken

‘Het is bíjna niet te geloven… Maar vandaag was het toch zo ver: 30 bosjes huissleutels werden overhandigd aan al onze leden! De weg was lang vanaf de eerste gesprekken in 2012 tot nu. Maar we zijn ontzettend blij met het pad dat we hebben afgelegd’, zo laat wooncoöperatie Copekcabana weten. De vlag kan uit, want op 1 september 2022 hebben de bewoners van wooncoöperatie Copekcabana de sleutel gekregen van hun woning in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord. 
Dit bericht is gemaakt met de bronnen www.Ymere.nl, copekcabana.nl en Facebook

Zelfbeheer van de woningen

“Met een aantal bewoners uit de Van der Pekbuurt hadden we de gezamenlijke wens om een sociaal woonproject in onze buurt te starten. In 2012 waren de eerste oriënterende gesprekken. Zelfbeschikking over onze eigen leefomgeving en de verbondenheid met elkaar waren daarbij het uitgangspunten. We hebben toen gesprekken gevoerd met Ymere en de Huurdersvereniging Van der Pek om de mogelijkheden te onderzoeken. We hebben wooncoöperatie Copekcabana in 2015 officieel opgericht en zijn hard aan de slag gegaan om ons ideaal te realiseren”, aldus Bas van Vlaenderen.

Gezamenlijk renovatieplan opgesteld

Na intensief overleg is de vorm van een beheercoöperatie ontstaan: de 2 huizenblokken blijven in bezit van Ymere maar Copekcabana neemt het beheer over. Voor het gebruik van de panden betaalt de vereniging een collectieve huur aan Ymere. Dat bleek een goed alternatief voor koop om zo veel mogelijk zeggenschap te krijgen. Gezamenlijk hebben Ymere en Copekcabana een plan uitgewerkt voor de renovatie van de 30 woningen.

Diverse groep bewoners

Copekcabana telt 25 sociale huur- en 5 middenhuur huurwoningen.  De wooncoöperatie doet zelf de toewijzing van de woningen. Daarbij zijn ze wel gebonden aan de huisvestingsverordening van de gemeente Amsterdam. Jessie Wilms: “Onze wooncoöperatie bestaat uit diverse bewoners. Zowel gezinnen als 1- en 2 persoonshuishoudens. Vijf van de sociale huurwoningen hebben we verhuurd aan mensen met een urgentieverklaring. Denk aan statushouders of huurders met een sociale urgentie. We vinden het ontzettend belangrijk dat ook deze bewoners een plek krijgen binnen onze gemeenschap”.

Lees hier het visiedocument van Copekcabana

Goede aanvulling voor de buurt

Een wooncoöperatie is een woonvorm waarbij bewoners een eigen woning hebben maar met een groot sociaal karakter. Een gedeelde verantwoordelijkheid voor de woningen en voor elkaar is essentieel.  Copekcabana heeft individuele huishoudens en deelt een gezamenlijke binnentuin. Deze tuin is het hart van de vereniging. Hier tref je elkaar voor een praatje, pas je op elkaars kinderen of help je elkaar even wanneer dat nodig is. Ook naar de buurt toe wilt Copekcabana een open karakter uitstralen. Er zullen activiteiten georganiseerd worden voor de hele buurt. Zo is Copekcabana een goede aanvulling op de Van der Pekbuurt.

Het nieuwe wonen

En zoals ze het zelf in hun visie verwoordden: ‘Noord is een plek waar ruimte is voor nieuwe initiatieven. Waar creativiteit hand in hand gaat met innovatie en commercie. De Van der Pekbuurt ligt met zijn razendsnelle ontwikkelingen onder een vergrootglas. Onder dat regionale, landelijke, internationale en strenge oog wil Copekcabana het nieuwe wonen in Nederland op de kaart zetten. Copekcabana kan daarbij als rolmodel worden ingezet en is zowel een bron van kennis als een pionier op het gebied van wonen.  Samen met stakeholders zoals Gemeente Amsterdam, Platform31, Ymere en Copekcabana verschaft de Van der Pekbuurt zich zo ook op woninggebied het pioniersimago van duurzaamheid en innovatie.’

 

Wie is Copekcabana? “Copekcabana is ontstaan vanuit de Huurdersvereniging Van der Pekbuurt. Onze wortels liggen hier. De woningen van Copekcabana worden toegewezen aan bewoners die een sterke band hebben met de Van der Pekbuurt. Daardoor is onze groep uitgegroeid tot een diverse ledensamenstelling uit heel Amsterdam. Samen creëren we een leefomgeving waarbij iedereen zijn of haar unieke bijdrage levert. Deze gezamenlijkheid is essentieel voor zelfbeheer: de leden zijn als bewoner én als lid verantwoordelijk voor het functioneren van de woningen en de wooncoöp.”

Lees meer over wooncoöperaties in Amsterdam