Ymere schiet energiekorting voor aan huurders zonder eigen elektrameter

Woningcorporatie Ymere schiet zelf de 2x €190 energiekorting voor aan bijna 750 huurders die geen eigen elektriciteitsmeter hebben. En daarom vooralsnog niet in aanmerking komen voor de landelijke compensatie van de hoge energiekosten. “We willen onze huurders niet in onzekerheid laten zitten. Zo krijgen ze in deze moeilijke tijd méér financiële ruimte. En we helpen de overheid om mensen op maat te helpen.”, zegt directeur Erik Gerritsen van woningcorporatie Ymere.

De bron van dit bericht is www.Ymere.nl
Huishoudens in Nederland krijgen deze maand en volgende de energiekorting uitgekeerd. Uitbetaling of verrekening via de elektriciteitsnota loopt via het energiebedrijf.

Het kabinet wilde de regeling niet te gecompliceerd maken vanwege de snelle uitvoerbaarheid. Daardoor vallen sommige groepen nu nog buiten de boot. Belangrijkste voorwaarde is dat je woning een eigen energiemeter heeft. Geen eigen meter? Dan ook geen energiekorting van 2x €190.

“We hebben in totaal 749 huurders zonder eigen elektriciteitsaansluiting, want die loopt via ons. Ze betalen wel ieder eerlijk voor hun eigen gebruik. En wij verrekenen dat en sturen jaarlijks keurig een nota zoals een energiebedrijf ook doet”, legt Gerritsen uit. “Dat deze huurders vooralsnog buiten de boot vallen levert een hoop onzekerheid op. Dat nemen we nu weg en schieten de energiekorting voor.”

Ymere energie

Financiële kopzorg minder

Volgens Ymere is de groep huurders duidelijk afgebakend. Gerritsen: “Ze hebben blokverwarming en géén eigen elektriciteitsmeter. Als woningcorporatie zijn we partner van de overheid bij het oplossen van de wooncrisis, dan kunnen we er samen ook voor zorgen dat de energiekorting terecht komt bij mensen die er ook recht hebben.”

Ymere heeft daarom besloten de €380 energiekorting zelf voor te schieten. Gerritsen: “Daar hoefden we niet lang over na te denken als je weet hoe hard de energiecrisis huurders met een bescheiden inkomen raakt. En het levert hen direct minder financiële kopzorgen op.”

Gerritsen is blij met de energiekorting die het kabinet snel heeft geregeld. “Die lastenverlichting kunnen veel mensen goed gebruiken. Maar we begrijpen heel goed dat de overheid ook tijd nodig heeft voor het nodige maatwerk. In vertrouwen schieten wij de energiekorting van 2x €190 voor deze groep huurders alvast voor.”

In december op de rekening

Ymere-huurders die een zelfstandige woning huren met blokverwarming, maar zonder eigen elektrameter, krijgen de energiekorting van in totaal €380 in december uitgekeerd. Ze krijgen daarover deze maand nog een bericht. Gerritsen vertrouwt erop dat Den Haag het door Ymere voorgeschoten bedrag zonder veel omhaal terugbetaalt.

Voorzitter Wilma van Lijf van Ymere-huurdersorganisatie SHY zegt namens alle Ymere-huurders het initiatief te steunen. Van Lijf: “We zijn blij dat Ymere meedenkt en opkomt voor haar huurders. Zeker in deze tijd waar energiekosten een grote hap nemen uit een vaak toch al krap budget.”

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief