10 tips voor jongeren die een woning zoeken

10 tips: Hoe kunnen ‘jongeren’ (tot 35)  de kansen op een nieuwe woning vergroten? De tips zijn deels opgehaald door Platform Y – een platform voor jonge huurders van Ymere.

1. Schrijf je in bij Woningnet

Je kunt je vanaf 18 jaar inschrijven bij Woningnet. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, doe dat dan zo snel mogelijk. En schrijf je niet alleen in Amsterdam in, vergroot je kansen door je ook in de omgeving van Amsterdam in te schrijven. Klik hier door naar Woningnet van: Amsterdam ,AlmereHaarlem en Weesp. Tips zijn: schrijf je zo vroeg mogelijk in, ook buiten de regio en verbreed je zoekgebied. Kijk ook even bij dit bericht waar de nieuwe regels over een sociaal huurwoning worden uitgelegd. En: bekijk tip 10!

2. Studentencontracten

Wist je dat als je huurt met een studentencontract (campuscontract), je kunt huren voor de duur van je studie (voltijd MBO, HBO of WO)? Voordeel hiervan is dat dit geen invloed heeft op je inschrijfduur bij Woningnet. Via www.studentenwoningweb.nl/ of via www.room.nl/ kun je een studentenwoning vinden en ook op de website van Ymere. Je kunt je al vanaf je 16e jaar inschrijven en er worden dagelijks woningen geadverteerd!

platform y

3. Jongerencontracten

Speciaal voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar verhuurt Ymere jongerenwoningen. Je tekent dan een tijdelijke huurovereenkomst voor 5 jaar. We noemen dat ook wel een jongerencontract. Op de website van Ymere lees je meer over jongerencontracten. Met een jongerenwoning spaar je extra inschrijfduur bij Woningnet. Je inschrijfduur vervalt namelijk niet als je een jongerenwoning accepteert. Zo heb je straks meer inschrijfduur om te zoeken naar een andere woning, bijvoorbeeld een grotere woning voor een gezin.

4. Met 22 of 27 jaar het meeste kans

Ymere verhuurt jongerenwoningen voor 2 leeftijdscategorieën: 18 t/m 22 jaar en 23 t/m 27 jaar. Als je 22 jaar bent of 27 jaar, dan heb je de langste inschrijfduur en maak je het meeste kans op een jongerenwoning binnen die categorie. Jongerenwoningen worden verhuurd via dezelfde kanalen als reguliere sociale huurwoningen. Voor meer informatie klik hier .

5. Zonder inschrijfduur kans via lotingwoningen

1 op de 4 jongerenwoningen wordt verloot. Je kunt iedere week op maximaal twee lotingwoningen reageren. Daarnaast kun je ook nog twee reacties plaatsen op de sociale huurwoningen die op de gebruikelijke manier worden aangeboden. Klik hier om het aanbod te zien.

6. Vrije sectorhuur met vriend of vriendin

In de vrije sectorhuur is het gemakkelijker om aan een woning te komen. Al heb je daar wel een hoger inkomen voor nodig. Als je samen met een vriend of vriendin een vrije-sectorwoning gaat huren, tellen jullie beiden inkomens mee voor de inkomenstoets. Lees hier meer informatie over het huren van een vrije-sectorwoning. Huur je al een woning of kamer bij Ymere, dan krijg je voorrang op een vrije-sectorwoning bij Ymere. Vink dan aan dat je doorstromer bent voor meer kans. Je kunt het aanbod van vrije sectorwoningen op de volgende websites vinden: RooftrackVestedaYmereEigen Haard, RochdaleStadgenoot of De Alliantie.

7. Wonen met motivatiebrief

Er zijn ook diverse projecten waar je kunt wonen door een motivatiebrief te schrijven. Er wordt dan niet gekeken naar je inschrijfduur. Via Vooruit betaal je geen huur, maar zet jij je minimaal 10 uur per week maatschappelijk in voor de wijk in ruil voor een woning. Academie van de Stad biedt een vergelijkbaar woonconcept aan: Springlevende wijk.

Stichting SOlink staat voor studenten-ouderen-link. De stichting brengt studenten in contact met ouderen die een betaalbare kamer te huur aanbieden. De stichting huurt de kamer van de oudere en stelt deze vervolgens in bruikleen aan de student. Zowel ouderen als studenten kunnen zich inschrijven via de website van de stichting SOlink.

Je kunt via verschillende projecten wonen met statushouders. Je schrijft een motivatiebrief, hoe jij je buren wilt helpen en dan mag je in deze projecten wonen: Startblok ElzenhagenStartblok RiekerhavenSpark VillageStek OostSet IJburg of bijvoorbeeld Karmijn.

8. Vergroot je kansen door invloed

Er zijn regelmatig mogelijkheden om invloed uit te oefenen om je kansen te vergroten. Zo bestaat het Jongerenpanel Uplift 
Deze groep reflecteert actief op de woonproblematiek. Daarnaast draagt de groep actief voorstellen aan ter verbetering van de positie van jongeren op de woningmarkt. Hierbij zijn de jongeren agenda zettend en adviserend en kunnen beleidsvoorstellen in co-creatie met beleidsmakers ontstaan.

9. Woningruil (of kamerruil)

Heb je al een kamer of een woning? Dan kan woningruil ook een interessante optie zijn. Ondanks dat je misschien het liefst wel in Amsterdam wilt wonen, is het toch handig om ook buiten Amsterdam te zoeken. Omdat de wachttijden buiten Amsterdam korter zijn, vind je eerder een woning. Bovendien kun je na een jaar proberen om die woning te ruilen met iemand in Amsterdam.

10. Kijk of je in aanmerking komt voor voorrang op een jongerenwoning in Amsterdam

Jongeren tot en met 27 jaar met binding aan Amsterdam krijgen voorrang voor jongerenhuurwoningen in de gemeente Amsterdam. Je hebt binding met Amsterdam als je in de afgelopen tien jaar tenminste zes jaar onafgebroken in de gemeente hebt gewoond en geregistreerd staat in het BRP. Dit mogen verschillende adressen zijn.

De voorrang moet je vastleggen. Dit doe je door een MyQii aan te maken. Lees er meer over op de site van de gemeente.

Wat is Platform Y?

Platform Y geeft alle huurders van Ymere tot 35 jaar de kans om mee te denken over onderwerpen die belangrijk zijn voor huurders.

  • Meer informatie over Platform Y kun je vinden op platform-y.nl
  • Je kunt Platform Y ook volgens via Facebook, klik hier om naar de Facebookpagina te gaan.

Wat is HYA?

Huurder Ymere Amsterdam is de huurdersbelangenorganisatie voor huurders van Ymere in Amsterdam. Er zijn ruim 120 bewonerscommissies bij HYA aangesloten. Meer lezen? Kijk hier

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief