Beleidsdagen HYA 2019: the mind is like a parachute

De HYA-Beleidsdagen waren dit jaar in het Fletcher Hotel in Huizen in het Nautisch Kwartier. Een bijzonder hotel aan het IJsselmeer.

We startten op donderdag 5 september met een ochtend hard werk onder de bezielende leiding van Pleuni Koopman en Saskia Bosnie van !Woon. Het doel van de beleidsdagen is altijd om tot een nieuw werkplan voor het volgende kalenderjaar te komen. De vormgeving van de sessies was dit jaar wat anders dan voorgaande jaren. Het motto is dit keer een quote van Frank Zappa: The mind is like a parachute. It doesn’t work if it isn’t open.

‘Het doel van de beleidsdagen is altijd om tot een nieuw werkplan voor het volgende kalenderjaar te komen’

De eerste dag kwamen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: het inwerken van nieuwe bestuursleden, de kleurenprofielen van zittende bestuursleden, een SWOT analyse (HYA ten opzicht van Ymere), en het vergadermodel Consent. Grootste uitdaging bij dit model is dat je niet voor je beurt mag spreken…

huurders Ymere

De dagen worden altijd begonnen met een check-in en afgesloten met een check-out waarbij je allemaal mag benoemen wat je gedachten over de dag zijn. Er werd aan het eind van de dag door diverse mensen uitgesproken dat men de lijn naar het nieuwe werkplan nog niet zag, anderen waren hoopvol gestemd. Spannend dus!

Persoonlijke beweegredenen
Vrijdag werd er gewerkt tot 13.00 uur. Prestatie- en Kaderafspraken kwamen aan de orde en de financiën aan de hand van de penningmeester. Ook was er dit keer aandacht voor de persoonlijke beweegredenen van mensen om bestuurslid van HYA te zijn. Na de lunch stond er een workshop gepland in Hilversum waar we met een half uurtje waren. Onder de bekwame leiding van Ilona kwamen er bijzondere portretten van Dikke Dames tot stand. We konden ons nadien in het hotel even opfrissen en daarna liepen we naar een diner-locatie, niet ver van het hotel, om tijdens het eten een heuse moord op te lossen. Een detective-diner. We hebben erg gelachen en heerlijk gegeten.

Huurdersstem

Invloed vooraf
Zaterdag hebben we de ochtend weer hard gewerkt. Onder andere de werkgroepen binnen HYA kwamen aan de orde. Ook stonden we langer stil bij manieren om meer beleidsinvloed te krijgen binnen Ymere. Aan het eind van de ochtend werd gezamenlijk geconstateerd dat het een vruchtbare driedaagse was geweest, dat de zorgen omtrent het werkplan waren verdwenen en dat iedereen vertrouwen had in de uitwerking van alle informatie om tot een mooi werkplan 2020 te komen. We hadden zelfs een titel: ‘Van commentaar achteraf tot invloed vooraf’. Na de lunch was het tijd om naar huis te gaan.

Renske van Bemmel – HYA

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief