Gerenoveerde woningen van der Pekbuurt publiekswinnaar BNA gebouw van het jaar

De renovatie van 94 woningen in de Van der Pekbuurt heeft de BNA publieksprijs gekregen.

Volledig gerenoveerd, een nieuwe fundering, voorbereid op het warmtenet, een plattegrond die aansluit bij de huidige woonwensen en de wens van de gemeente vervuld om het 100 jaar oude beschermd stadsgezicht in oude glorie terug te brengen. HYA zou willen dat deze woningen allemaal in bezit van Ymere waren gebleven, dat is helaas niet zo.  Van de 94 gerenoveerde woningen in deze fase is er één cluster van 30 sociale woningen. Dat is de wooncoöperatie Copekcabana.

Klaar voor de toekomst

van der pek

foto: Dura Vermeer

“Op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd, maar juist die bescheidenheid maakt dat de renovatie van deze 94 woningen zo bijzonder maakt. Volledig gerenoveerd, een nieuwe fundering, voorbereid op het warmtenet en een plattegrond die aansluit bij de huidige woonwensen. Een wijk die al 100 jaar staat, is met respect voor erfgoed weer klaargemaakt voor de toekomst”, oordeelde de publieksjury.

Woningen verkocht door Ymere

Van de 94 woningen in deze fase zijn 66 woningen door Ymere verkocht aan Dura Vermeer, die ze na renovatie vekocht heeft als koopwoningen. Mede met het geld dat deze woningen opbrachten renoveert Ymere verder aan de Van der Pekbuurt. De andere 30 woningen zijn door Ymere ingezet voor het realiseren van een wooncoöperatie met sociale woningen met de naam Copekcabana. Ook deze woningen zijn ingrijpend gerenoveerd, hebben een nieuwe fundering gekregen, zijn opnieuw ingedeeld en aan de buitenzijde in de originele staat teruggebracht.

Collectief wonen

Wooncoöperatie Copekcabana is een vorm van collectief wonen. Samen geven de bewoners vorm aan zelfbeheer en zelfbestuur. De bewoners zijn actief betrokken geweest bij de plannen voor de verbouwing. Een vertegenwoordiging van de wooncoöperatie heeft samen met de architect en Ymere in een aantal sessies gespreken over hoe ze hun woningen zouden willen indelen.

Co-creatie

HYA vindt het mooi dat je ziet dat de co-creatie met bewoners een mooi resultaat heeft opgeleverd! Onze hartelijke felicitaties.

Meer lezen:

Meer lezen over coöperatie Copekcabana

Bronnen:

https://bna.nl

https://www.duravermeer.nl/

https://www.parool.nl/

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief