Nieuw plan: meer huur betalen in heel kleine huizen met slecht energielabel

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil heel kleine woningen fors meer energiepunten geven en daarmee een hogere huur. Ze heeft een voorstel gemaakt om de energieprestatie van woningen op een nieuwe manier te vertalen naar energielabelklassen. Haar voorstel pakt erg nadelig uit voor de allerkleinste woningen. Met het voorstel dat zij naar het parlement stuurde zijn kleine woningen voor nog hogere bedragen te verhuren. Een woning van 25 vierkante meter met een slecht D label mag in het nieuwe voorstel bijna € 100 per maand meer kosten. De Woonbond heeft de Kamerleden opgeroepen om in te grijpen.

In haar plan stelt de minister voor om zelfstandige woningen met een vloeroppervlak tot 40 m2 voor de labelklasse E en hoger veel meer punten toe te kennen in het woningwaarderingsstelsel (WWS). De verhogingen van de WWS-punten voor vergelijkbare kleine woningen lopen uiteen van 4 tot 18 punten, wat overeenkomt met €22 tot €98 extra maximale huur.

Onredelijk

Bijna 100 euro meer betalen voor een slecht geïsoleerde miniwoning. Dat is echt onredelijk. Dat vindt de Woonbond ook. Zij stelt dat verhuurders geen extra geld mogen verdienen aan deze huurders en roept Eerste en Tweede Kamerleden op om in te grijpen.

Landelijk gezien zijn er procentueel niet heel veel woningen met slechte energielabels, in de steden ligt dat anders. In Amsterdam valt nog flink wat te isoleren. Zo hebben nog ruim 100.000 woningen in de stad geheel of gedeeltelijk enkelglas.

Omdat het voorstel van de minister aan de Kamers is voorgelegd via een zogenaamde voorhangprocedure kunnen de Kamerleden nog aan de bel trekken. Ook huurdersorganisaties, onder andere bij studentencomplexen, hebben aangekondigd dat zij bezwaar indienen.

Bron: !Woon en de Woonbond

Lees hier het hele artikel van de Woonbond (je vindt er ook de brief naar de Kamer)

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief