Regeling loden leidingen verder verbeterd en belastingdienst akkoord met netto vergoeding €500,-

Huurders van Ymere met een loodwaarde vanaf 5 microgram lood per liter hebben met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2021 ook recht op 60% huurkorting. Dat is huurdersorganisatie Huurders Ymere Amsterdam (HYA) met Ymere overeengekomen. Eerst kwamen alleen huurders met een loodwaarde vanaf 10 microgram lood per liter of meer hiervoor in aanmerking. Daarnaast is de belastingdienst akkoord met de netto vergoeding van €500,-.

Het verwijderen van loden leidingen heeft prioriteit bij Ymere maar het gaat nog niet zo snel als HYA zou willen. En dan hebben huurders recht op een compensatie, zo is uit de onderhandelingen tussen Ymere en HYA gekomen. In eerste instantie kregen huurders met een loodwaarde tussen de 5 en 10 microgram lood per liter tijdelijk 40% huurkorting. Nu is dat verhoogd en krijgen alle huurders vanaf 5 microgram lood per liter tijdelijk 60% huurkorting, met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2021. Ook blijft voor hen de mogelijkheid bestaan om te kiezen voor een eenmalige vergoeding van netto € 500,-. Door de regeling is het voor huurders die meer dan 5 microgram lood per liter water hebben, niet meer noodzakelijk om de huurcommissie in te schakelen of naar de rechter te stappen.

In het kort

Ymere-huurders waar meer dan 5 microgram lood of meer per liter kraanwater is geconstateerd, kunnen kiezen: een eenmalige vergoeding van netto € 500,- of tijdelijk 60% huurkorting.

€ 500 belastingvrij

Naast de huurkorting is het dus ook mogelijk € 500,- netto te ontvangen. Voorzitter van HYA, Peter Weppner, legde eerder al uit waarom: “Als je huurtoeslag krijgt, heb je vaak niet veel aan een huurkorting”, zegt hij. “Daarom hebben we dit uit onderhandeld: mensen mogen kiezen voor eenmalig een belastingvrij bedrag van 500 euro. Dat wordt gezien als schadevergoeding, niet als inkomsten. Zo kunnen ook de huurders met de krapste beurzen worden gecompenseerd zonder dat ze er belasting over moeten betalen of worden gekort op hun toeslagen.”

Inmiddels is er ook contact geweest met de Belastingdienst. Volgens hen is dit bedrag inderdaad netto en heeft het geen invloed op eventuele uitkeringen. Wel is het zo dat bij huurders die huurtoeslag ontvangen, op de peildatum van 1 januari 2022 niet meer dan €31.340,- vermogen op hun bankrekeningen mogen hebben. Anders vervalt de huurtoeslag.

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief