Verhuisregelingen in Amsterdam

De gemeente Amsterdam stimuleert huurders die ouder worden om door te stromen naar een geschikter huis. Er zijn twee verhuisregelingen: Van Hoog naar Laag, en Van Groot naar Beter.

Deze verhuisregelingen bestaan al een tijd, maar zijn onlangs op een paar punten gewijzigd. Een belangrijke wijziging is dat ouderen zich per 1 juli 2021 zelf moeten melden bij hun corporatie om in aanmerking te komen voor deze verhuisregeling. Bij Ymere kunt u zich aanmelden door een e-mail te sturen naar zoekfunctie@ymere.nl. U kunt hier ook terecht voor uw vragen.

Van Hoog naar Laag

Huurders van 65 jaar of ouder kunnen gebruikmaken van deze verhuisregeling, als zij wonen op een hogere verdieping die niet bereikbaar is met een lift.
Van Hoog naar laag geeft voorrang op benedenwoningen, woningen op 1 hoog en woningen met een lift,  in het eigen stadsdeel.

Ouderen die verhuizen met Van Hoog naar Laag nemen ook de huurprijs van de oude woning mee naar de nieuwe woning. Van Hoog naar Laag gaat later dit jaar ook gelden voor ouderen die op 1 hoog wonen met een extra hoog portiek of  als het een maisonnette is op de 1e/2e verdieping.

Van Groot naar Beter

Deze regeling is voor huurders die kleiner willen wonen. Uw huidige woning moet groter zijn dan 70 vierkante meter of 4 meer kamers hebben. Daarbij moet uw huishouden klein zijn om in aanmerking te komen voor deze regeling. Het is bijvoorbeeld goed voor mensen waarvan de kinderen op zichzelf zijn gaan wonen. U kunt met deze regeling met voorrang reageren op kleinere woningen in Amsterdam.

Mensen die gebruik maken van deze regeling mogen hun oude huur meenemen naar de nieuwe woning. Behalve als het om een nieuwbouwwoning gaat. Dan geldt er dan een andere regel voor de huurprijs. Huurders die Van Groot naar Beter verhuizen kunnen een verhuiskostenvergoeding aanvragen.

Woningcorporaties 

De corporaties die deelnemen zijn De Alliantie, Eigen Haard, De Key, Rochdale, Stadgenoot, Woonzorg, Ymere. U kunt van en naar een sociale huurwoning van één van de deelnemende woningcorporaties verhuizen.

Hulp nodig?

Stichting !WOON biedt  gratis advies over uw woonsituatie. Ze heeft onder meer Wooncoaches voor senioren die met u meedenken over uw wensen en de mogelijkheden.

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief