Ymere aan zet bij oververhitting

Ymere moet aan de slag met woningen waar het door de zon te heet wordt. Deze hittewoningen in Amsterdam IJburg zijn prima geïsoleerd maar slecht gekoeld. Gevolg is dat de binnentemperatuur bij een beetje zon ondraaglijk wordt.

bron: Stichting !Woon

Enkele bewoners met medische problemen waren zo wanhopig over het uitblijven van een oplossing dat zij naar de rechter zijn gestapt (lees hier meer over). De zitting is nu geweest en hoewel er nog geen uitspraak is, gaf de rechter Ymere al tijdens de zitting opdracht de oorzaak te onderzoeken en actie te ondernemen.

Niet acceptabel

De zitting van het kort geding was bijzonder. De advocaat van Ymere meende dat “deze mensen blij moeten zijn met hun lage energierekening”. Ook vond hij de eerder door de Huurcommmissie uitgesproken huurkorting van 20% “wel een mooie compensatie”. (Met hulp van stichting !Woon stapten Klaas en Willy eerder naar de huurcommissie. De huurcommissie gaf ze gelijk. Nu betalen Klaas en Willy 20 procent minder huur tot de hitteproblemen zijn verholpen.) De rechter was niet blij met deze opstelling en zowel de advocaat als Ymere kregen stevige tegenwind.

Na een half uur zei de rechter: “Ik licht vast een tipje van de sluiter op. Er is hier sprake van een gebrek, dit is niet acceptabel en links om of rechts om u dient het op te lossen.”

Duizenden woningen

Uiteindelijk is in een proces verbaal vastgelegd dat Ymere binnen een week bureaus moet aandragen die onderzoek gaan doen naar oorzaken en oplossingen.

Ymere liet overigens doorschemeren deze kwestie mogelijk tot de hoogste instanties te willen uitvechten. Volgens eigen zeggen heeft de woningcorporatie duizenden woningen waar dit mogelijk speelt. Wordt vervolgd.

Lees ook; Corporatie moet oplossingen zoeken voor te heet huurhuis van RTLnieuws

hitte Ymere

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief