Corporaties komen enorm veel geld tekort om aan opgaven te voldoen

Corporaties komen de aankomende jaren structureel geld tekort. De komende vijftien jaar zal er een tekort zijn van 30 miljard euro om én de energietransitie uit te voeren én de broodnodige nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Opgaven en Middelen Corporatiesector’ van de ministeries van BZK, Financiën en EZ en corporatiekoepel Aedes.

Het rapport is de uitwerking van het verzoek van de Tweede Kamer aan de regering om te onderzoeken of corporaties wel voldoende geld hebben om de energietransitie uit te voeren en nieuwe woningen te bouwen.
In 2013 werd door de regering Rutte II besloten om extra belasting te heffen op sociale huurwoningen.

Bouwen en verduurzamen

De extra belastingdruk zorgt er voor dat corporaties hun taken niet naar behoren kunnen doen. In deze tijden van woningnood moeten er ongeveer 25.000 woningen per jaar worden bijgebouwd. Daarnaast moet in vijftien jaar het aantal huizen dat wordt verduurzaamd oplopen van 25.000 naar 60.000 per jaar.
Volgens het rapport kan er ‘tot en met 2035 voor circa 30 miljard euro aan maatschappelijke opgaven niet worden gerealiseerd. Dat is ongeveer een kwart van de totale geraamde investeringen in die periode.‘

Stop verhuurderheffingymere bouwen

Er zijn inmiddels veel partijen die de regering oproepen om de financiële druk op corporaties te verlichten, door te stoppen met de extra belasting op sociale huurwoningen. Lees ook: Nu 10 miljard verhuurderheffing: minister ziet het probleem niet.

Bronnen:
Binnenlandsbestuur.nl
Aedes.nl

IBW

Bent u geïnteresseerd in de bestedingsruimte van een corporatie: lees dan hier meer over de Indicatieve Bestedingsruimte Woningcorporaties (IBW)

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief