Zwart randje aan verbeterde verhuisregelingen

De verhuisregelingen Van Groot Naar Beter (VGNB) en Van Hoog Naar Laag (VHNL) zijn na een uitgebreide evaluatie op veel punten aangepast en verbeterd. De gemeente Amsterdam, de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) en de Federatie Amsterdamse Huurderskoepels (FAH) zijn dit overeengekomen. Ondanks deze overeenkomst vindt de FAH het bijzonder jammer dat het niet zeker is dat alle grote woningen die door de regeling VGNB vrijkomen opnieuw als sociale huurwoningen verhuurd worden.

Door de verhuisregelingen kunnen mensen met voorrang en gunstige regelingen verhuizen naar een meer passende, voor hen geschikte woning. De regeling Van Hoog Naar Laag maakt het voor huurders van boven de 65 mogelijk om te verhuizen naar een woning op de begane grond en de huur die zij betaalden voor de oude woning mee te nemen. Met de regeling Van Groot Naar Beter kunnen huurders van een woning, die voor hen te groot is geworden, met voorrang en meenemen van de oude huur verhuizen naar een kleinere woning.

Corporaties kunnen bij de nieuwe, aangepaste regelingen op basis van strategische keuzes besluiten om de vrijkomende woning te verkopen. De regeling Van Groot naar Beter is ontworpen om de doorstroom binnen de sociale huursector te bevorderen. De grote sociale huurwoning komt immers vrij voor een groter gezin. Het doel van de regeling Van Groot naar Beter is om grote, sociale huurwoningen beschikbaar te krijgen voor grote gezinnen met een laag inkomen, niet om deze huurwoningen te verkopen


Meer lezen over de voorrangsregelingen:

Credit beeld: Dennis van Zuijlekom, creative commons Flickr.com

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief