Stem van huurders ophalen: enquêtes om zelf te gebruiken

Home 9 Toolkit Achterban bereiken 9 De mening van de buren ophalen 9 Stem van huurders ophalen: enquêtes om zelf te gebruiken

Het is voor een bewonerscommissie belangrijk om te weten wat bewoners vinden over bepaalde zaken. Een enquête is daarbij een goed hulpmiddel. Daarbij kan het een goede manier zijn om met huurders in gesprek te komen. En hoe meer contacten, hoe meer kans op gezelligheid én op vrijwilligers voor je bewonerscommissie. Er staan hier drie makkelijk te bewerken voorbeeld enquêtes in Word. Succes! 

nieuwsbrieven maken

Vragen naar hobby’s en vaardigheden

Zoek je mensen in jouw complex die (ook) iets gaan doen voor het complex en/of de huurders? Dan is het slim om te vragen wat zij leuk vinden om te doen. Als je de hobby’s en vaardigheden van mensen kent, kun je dat inzetten voor je bewonerscommissie. Bijvoorbeeld bij een bijeenkomst die jullie organiseren.

En als mensen eenmaal betrokken zijn, heb je kans dat ze zich op een gegeven moment aansluiten bij de BC. De enquête die je hieronder vindt, vraagt mensen naar hobby’s en talenten. Je kunt deze aanpassen, printen en persoonlijk aan mensen geven. Op een buurtbijeenkomst, of als je ze ziet in de gang of in de binnentuin. Wees niet verlegen: stap er op af!

Graag meteen invullen, kun je zeggen. Anders verdwijnt de enquête in een la… Deze enquête kun je ook persoonlijk afnemen (het is niet zo veel schrijfwerk). Als bewonerscommissie is het belangrijk dat je mensen achteraf ook echt vraagt om hun talenten een keer in te zetten.

Download de enquête: Welke talenten zijn er in ons complex


Vragen naar mening over wonen en meedoen met bewonerscommissie

Een meer traditionele vragenlijst werkt ook goed. In de vragenlijst die je hieronder vindt, vraag je mensen naar hun beleving van wonen. Kennen ze hun buren? Zijn ze tevreden met de veiligheid? Maar ook vraag je of ze mee willen doen met de bewonerscommissie, of dat ze een keer willen helpen.
Deze vragenlijst is het best persoonlijk af te nemen. Bijvoorbeeld op een bijeenkomst, of deur aan deur aanbellen. Het is namelijk een grote kans dat er meer gespreksstof komt, dan in de kleine regels in te vullen is.

Download de enquête: Vragenlijst t.b.v. kennismaken nieuwe buren / werven vrijwilligers


Vragen naar beleving van wonen

Hier vind je een lijstje waar je alleen maar smileys hoeft aan te kruizen. Niet veel schrijfwerk dus. De vragenlijst gaat in om de beleving van het wonen in het pand. Is het schoon, gaan mensen goed met elkaar om? De resultaten zijn interessant voor de BC en kun je natuurlijk meenemen naar je gesprek met Ymere.

Deze vragenlijst kunnen mensen makkelijk zelf invullen.

Download de enquête: Vragenlijst voor sfeerbeeld woonomgeving


 

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief