Een volle zaal, betrokken bewoners en een open gesprek over wat beter kan – én wat al goed gaat. Op 25 juni kwamen bewonerscommissies, huurdersverenigingen, Ymere en HYA bijeen om te praten over leefbaarheid. Wat bedoelen we daar precies mee? En hoe zorgen we ervoor dat samenwerking tussen huurders en Ymere daadwerkelijk bijdraagt aan prettige buurten? Deze bewonerscontactavond stond in het teken van luisteren, delen en stappen zetten.
Welkom: “Het volkshuisvestingsbeleid moet anders”
Peter Weppner, voorzitter van HYA, opende de avond met een krachtig pleidooi: “De wooncrisis raakt ons allemaal. Huurders betalen de prijs, terwijl het beleid van Den Haag faalt. Wij hebben samen met SHY een petitie aangeboden tegen de hoge huurverhoging – en Ymere heeft onze uitgestoken hand aangepakt om met een gezamenlijke boodschap naar Den Haag te gaan. Dat is een belangrijk signaal.”
Maar vanavond stond niet de betaalbaarheid, maar de leefbaarheid centraal. “We horen van bewonerscommissies dat zij zich enorm inzetten voor hun buurt – van schoonmaakacties tot het organiseren van burendagen. Maar ook dat de samenwerking met Ymere beter kan. Vanavond gaan we het daarover hebben.”
Resultaten enquête: bewonerscommissies zijn motor van de buurt
Audrey, bestuurslid van HYA en lid van de werkgroep Leefbaarheid, vertelde kort waarom zij zich inzet voor leefbaarheid. “Omdat het belangrijk is dat je je fijn voelt in je buurt. Daar maak ik mij graag hard voor met HYA. En ik weet dat de samenwerking soms goed gaat met Ymere – en soms niet. Hier werken we aan.”
De enquête die HYA vooraf hield onder 30 bewonerscommissies bevestigde dat beeld. De belangrijkste uitkomsten:
- 93% wil samenwerken met Ymere aan een leefbare buurt
- 63% nam zelf initiatieven zoals vergroening, schoonmaakacties en burendagen
- Veel BC’s voelen zich onvoldoende gehoord door Ymere
- Tegelijkertijd zijn er ook voorbeelden van goede samenwerking
Bewonerscommissies doen ontzettend veel: ze signaleren problemen, organiseren activiteiten en nemen verantwoordelijkheid. Ze zorgen voor vergroening, pakken geluidsoverlast aan, onderhouden contact met de wijkagent en zetten zich in voor klimaatmaatregelen. Maar ze lopen ook tegen muren op: gebrekkige communicatie, geen terugkoppeling op meldingen, en wisselende kwaliteit van contactpersonen.
Ymere aan het woord: sturen met data
Daarna namen Dennis en Brian van Ymere het woord. Zij lieten in twee presentaties zien hoe Ymere werkt met verschillende instrumenten en data om buurten te monitoren. Zo meten ze beeldkwaliteit van de openbare ruimte, verzamelen ze signalen via het bewonersonderzoek HIRA en gebruiken ze wijkdata om prioriteiten te stellen. Zo zagen we een filmpje hoe Ymere samen met andere partijen overwoekerde tuinen van huurders die het niet zelf meer konden onderhouden weer mooi maakten.
De intentie om meer met bewoners samen te werken was duidelijk: Ymere wil BC’s serieuzer betrekken bij plannen en zorgen dat meldingen beter worden opgepakt. Dat vonden bewoners interessant en goed om te horen.
Toch waren er ook kritische vragen:
- “Waarom wordt er op veel plekken te weinig gehandhaafd op vuile tuinen en afval in de gangen?”
- “Waarom horen we niks terug als we iets melden?”
- “Waarom moeten wij als bewonerscommissies vaak met bewijzen komen, alsof we overdrijven?”
- “We willen dat Ymere naast ons staat – niet tegenover ons.”
Manager Wonen Dennis Kramer van Ymere luisterde goed en reageerde vriendelijk. Hij beloofde ook dat er op verschillende punten terugkoppeling zou komen.
Praktijkverhalen en open gesprek
Na de pauze ging het gesprek verder. Er waren veel vragen, voorbeelden en frustraties – maar ook inspirerende verhalen.
Zo kreeg Nellie (bestuurslid van HYA) en actief bij de BC Driemond het woord over de gezellige jaarlijkse bijeenkomst die ze in samenwerking met meerdere partijen opzet. Haar boodschap aan andere commissies: “Er zijn veel mogelijkheden bij Ymere – je moet er alleen wel om vragen. En soms meerdere keren.”
Er werden ook tips uitgewisseld:
- Een bewonerscommissies had het voor elkaar gekregen dat er een hovenier werd ingeschakeld na overleg met de wijkbeheerder
- Een andere commissie had veel succes met een gezamenlijke schouw
- Weer iemand anders attendeerde op het bestaan van de wijkalliantie, waar onder voorwaarden geld beschikbaar is voor leefbaarheidsprojecten
Aandachtspunten uit het gesprek
Wat duidelijk werd uit de open gesprekken:
- Er is veel verloop bij Ymere, wat continuïteit in samenwerking bemoeilijkt
- Wijkbeheerders zijn niet zichtbaar, niet aanspreekbaar, reageren niet
- Veel BC’s willen graag meer overleg – liefst structureel – dus leefbaarheid moet een vast agendapunt worden
- Betere communicatie is essentieel: “Liever een onvolledig antwoord dan helemaal niks”
- Transparantie in de budgetten voor leefbaarheid zijn belangrijk
Samen afsluiten
De avond werd afgesloten met een hapje en drankje. Aan de borreltafel ontstonden nieuwe verbindingen tussen bewoners en Ymere. Er werd gelachen, ervaringen werden gedeeld en er was – ondanks kritiek – een positieve sfeer.
En nu verder
Naast dit verslag worden notulen gemaakt, die worden gedeeld met Ymere, we vragen hen te reageren op de openstaande vragen. Deze antwoorden zullen met de aanwezigen worden gedeeld.
De vragen die werden gesteld, de uitkomsten van de enquête en ook de gesprekken tijdens deze avond laten één ding zien: huurders willen samenwerken. Ymere zegt die samenwerking te willen verbeteren. De oproep van HYA is duidelijk: maak leefbaarheid een vast en serieus agendapunt in het overleg met bewonerscommissies / huurdersverenigingen. Want alleen samen maken we de buurt écht leefbaar.
Drie presentaties van de avond
- Hier vindt u de presentatie van HYA over de enquête over leefbaarheid
- Hier vindt u de presentatie van Ymere hoe ze stuurt op leefbaarheid
- Hier vindt u de tweede presentatie van Ymere met o.m. meer info over de interventieniveaus en mooie voorbeelden (inclusief filmpje)
Meer lezen?
- Artikelen over Leefbaarheid op onze site: Themapagina
- Een mooi artikel van Ymere ‘Met een beetje liefde en aandacht komt alles tot bloei‘