Positieve acties organiseren

Home 9 Toolkit Achterban bereiken 9 Positieve acties organiseren

Om nieuwe mensen te bereiken met je bewonerscommissie, moeten de mensen natuurlijk weten dat de bewonerscommissie bestaat. En het liefst hebben ze ook een positief gevoel bij de bewonerscommissie. Dus zet jezelf als bewonerscommissie in beeld met een positieve actie. We geven hier wat voorbeelden.

posters buurtbijeenkomst

 Bloemen planten-dag

Je kunt bijvoorbeeld samen bloemen planten, bij een boomspiegel in de straat of in de binnentuin. Als je dit als activiteit doet, nodig dan iedereen uit om op die dag en tijd te komen helpen. Ze kunnen helpen door een plantje te leveren, helpen met het werk, helpen door een kan thee mee te nemen, muziekje te verzorgen… maar hou het simpel. Ga het niet allemaal organiseren. Nodig uit met die opties en zorg dat je als BC voor een paar tientjes aan plantjes inslaat, wat bekertjes en drinken hebt en neem tuingereedschap mee.

Voor €50 uit het BC budget kun je al wat bereiken. Er is trouwens voor bij HYA aangesloten bewonerscommissies en huurdersverenigingen ook een mogelijkheid om extra geld bij Huurders Ymere Amsterdam (HYA) aan te vragen als dat nodig is. Neem daarover gerust contact op met info@hya.nl.

En dan tijdens de activiteit foto’s nemen (wel even vragen of mensen erop willen staan). Leuk om later te delen via een nieuwsbrief. Veel met mensen praten. Misschien een enquête uitvoeren (kijk hier voor voorbeeld enquêtes). Een anekdote uit de dag halen… hiermee kun je later verder (nieuwsbrief, poster, email, website, nieuwsbrief van HYA (ja wij zijn altijd geïnteresseerd in leuke nieuwtjes en foto’s, mail info@hya.nl. )

Download hier een zelf te bewerken Word document om mensen op te roepen voor plantjesdag


Brainstorm: wat heeft ons complex nodig?

Je kunt iedereen ook uitnodigen om na te denken wat de buurt nodig heeft. Nodig iedereen in je complex uit om op die dag en tijd te komen denken.
Dan schrijf je thema’s op, bijvoorbeeld Complex, Omgeving, Gezelligheid, Zorg, en of Veiligheid. Dan mag iedereen er met post-its ideeën op plakken.
Je maakt er een foto van, zodat je dit kunt delen met Ymere/ HYA / Welzijnsorganisaties of misschien de politie.
Tijdens de brainstorm kun je ook vragen: Wat kunnen wij zelf doen? En: Wie heeft zin om mee te doen? Houd het laagdrempelig. Misschien houd je er wel een nieuwe vrijwilliger aan over?

Download hier een zelf te bewerken Word document om mensen op te roepen voor de brainstorm


Picknick en bingo

Organiseer een leuke picknick met een buurt bingo om elkaar beter te leren. Nodig iedereen uit om op die dag en tijd te komen helpen. Ze kunnen helpen door eten mee te nemen, kleedjes, een kan thee, muziekje te verzorgen… maar hou het simpel. Ga het niet allemaal organiseren.
Zorg dat je als BC voor broodjes, sap en appels zorgt, met een aantal tientjes uit het BC-budget. Er is trouwens (voor bij HYA aangesloten bc’s en hv’s) ook een mogelijkheid om extra geld bij HYA aan te vragen als dat nodig is. Neem daarover gerust contact op met info@hya.nl.

Neem bordjes, kleedjes en bekertjes mee en je bent klaar voor de picknick. Wil je dat mensen ook met elkaar in contact komen én wil je meer over je buurtbewoners weten, organiseer dan ook een buurt bingo. Kijk hier voor een buurtbingokaart!

Download hier een zelf te bewerken Word document om mensen op te roepen voor de brainstorm

 

posters maken

Ga Terug Naar Startpagina HYA Toolkit Achterban Bereiken

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief